Comuna Bărăganu

Județul Constanța

Strategia de dezvoltare

SUMAR

Bărăganu

19°C

cer acoperit de nori

Răsărit: 06:41
Apus: 19:24

Joi

28/17°C

Vineri

29/19°C

Sâmbătă

31/21°C

Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Bărăganu, pentru perioada 2021-2027

Misiunea unității administrativ-teritoriale Bărăganu este de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor prin valorificarea superioară și durabilă a avantajelor competitive și a resurselor zonei (capital uman, poziția geografică, agricole și antropice diversificate, elementele de unicitate naturale).

Obiectiv general  – Digitalizarea economiei și a societății Conform raportului din 2019 privind progresul digital al României, țara se situează pe penultimul loc (27) în ceea ce privește indicele economiei și societății digitale (DESI)

România înregistrează cele mai bune rezultate la dimensiunea „Conectivitate (locul 22), datorită disponibilității pe scară largă a rețelelor fixe de bandă largă de mare și foarte mare viteză, proporția gospodăriilor acoperite fiind de aproximativ 87% (sub media UE de 97%) iar utilizarea acestor servicii fiind de 66% (sub media UE de 77%)

Acoperirii serviciilor de bandă largă de foarte mare viteză, de care beneficiază 39% din zonele rurale (peste media UE de 29%). Proporția locuințelor din mediul rural care beneficiază de abonamente la servicii de bandă largă de mare viteză (≥30Mbps) este mult mai mare (55%) decât media UE de 41%.

Industria tehnologiei informației și a comunicațiilor, high-tech-ul, nanotehnologiile și industria materialelor avansate cunoaște în prezent o dezvoltare fără precedent. Mai mult, România este recunoscută pe plan internațional pentru forța de muncă bine pregătită în domeniul TIC și pentru dinamica industriei TIC românească. a. TIC Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) este denumirea care se oferă unui ansamblu de instrumente și resurse tehnologice utilizate pentru a comunica și pentru a crea, difuza, stoca și gestiona informația destinată procesului educativ. Tehnologia informației și a comunicațiilor este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației, în particular prin folosirea computerelor.

Pentru punerea în practică a viziunii strategice prezentate în  documentul de față, este necesară identificarea unor direcții de dezvoltare și a unor priorități de investiții. Direcțiile de dezvoltare sunt liniile generale de urmat pentru atingerea obiectivelor strategice și sunt necesare a fi urmate în cadrul procesului de dezvoltare a comunei.

Direcțiile de dezvoltare sunt definite pornind de la situația existentă la nivel local, și prin corelarea viziunii cu obiectivele strategice, pornind de la nivel regional, în corelație cu cele promovate la nivel European, pentru ca aceasta să fie implementate la nivel local.

Prin raportare la acestea precum și la directivele Comisiei Europene, au fost identificate următoarele Direcții strategice:

DS1. Integrarea soluțiilor digitale și durabile – Utilizarea la scară largă și pe cât mai multe paliere de activitate la nivelul comunei ale soluțiilor digitale, începând cu conexiunea rețelelor de internet și extrapolând la aplicațiile digitale utilizabile în mediul de afaceri, reprtezintă un factor de dezvoltare durabilă.

Soluțiile digitale pt avea rolul de a fundamenta dezvoltarea durabilă, dar și de a accelera  procesul dezvoltării durabile.

DS.2 Digitalizarea serviciilor publice la nivel local – Prin servicii publice se va înțelege orice tip de infrastructură publică,, operator și mijloc ce interacțiune cu cetățenii care accesează infrastructura publică, iar digitalizarea serviciilor publice va cuprinde atât dotarea infrastructurilor cu sisteme inteligente, cât și eficientizarea activității de gestionare ale acestora prin promovarea colectării de date în rândul operatorilor, precum și creșterea gradului de interacțiune digital cu cetățenii.

DS 3. Dezvoltarea serviciilor de e-administrație Administrația publică, indiferent de tipul APL-ului, trebuie să devină un model de bună practică în privința modului de utilizare a soluțiilor digitale în interacțiunea cu cetățenii și cu mediul de afaceri, și principalul promovator ale avantajelor oferite de serviciile digitale.

Serviciile de tip-administrație constituie un obiectiv strategic și datorită efectelor de transformare digital atât în zona de back-office cât și în zona de front-office a administrației publice.

DS 4. Creșterea capacității administrației publice locale de management integrat al resurselor culturale și naturale ale comunei, prin implementarea de soluții inovative Orientarea deliberată și continuă a unei administrații publice de a-și crește capacitatea de realizare a unui management integrat, va produce efecte directe pentru sustenabilitatea comunității. Instrumentele digitale sunt unele dintre cele mai eficiente mijloace de promovare și valorificare ale resurselor culturale și naturale existente la nivelul comunei. Utilizarea acestora este necesară a fi completată de procese de formare și instruire a utilizatorilor, capacitatea de management a unei administrații publice fiind influențată semnificativ de abilitățile personalului.

DS 5. Crearea unei culturi a colaborării între localnici Astfel cum s-a subliniat în capitolele anterioare ale Strategiei de digitalizare a comunei   Bărăganu, cetățenii ocupă locul central în cadrul demersurilor pentru digitalizare. Cetățenii constituie factorul care are puterea de a genera sau chiar de a bloca apariția rezultatelor pe termen lung a oricărei inițiative de digitalizare.

Valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor are ca principal scop replicarea rezultatelor oferite de soluțiile generale, prin implicarea cetățenilor. Pentru a fi implicați cetățenii trebuie să dezvolte nu doar competențe digitale, ci și o cultură a colaborării atât intercomunitar, cât și extracomunitar. Cultura colaborării asigură identificarea timpurie a unor disfuncționalități la nivelul măsurilor și soluțiilor implementate, precum și promovarea celor mai noi oportunități oferite de digitalizare și care corespund nevoilor comunității.

Aceste direcții strategice sunt modalitățile de atingere a obiectivelor strategice pentru comuna Bărăganu, pentru a căror îndeplinire au fost stabilite o serie de priorități de investiții propuse la nivelul comunei pe termen scurt și mediu.